10 adviezen voor tijdens je scheiding

Wanneer je in scheiding ligt komt er veel op je af. De volgende 10 adviezen / tips geef ik je graag mee.

10 adviezen tijdens scheiding:

 1. Huil uit. Zo vaak en zo veel je wilt. (Etos heeft goed aan mij verdiend wat betreft de dozen tissues 😉
 2. Wanneer je in paniek of angst terecht komt, zoek dan houvast door je ogen te richten op iets in de kamer. Benoem wat je ziet. Houd ondertussen contact met je voeten (bijvoorbeeld door te wiebelen met je tenen). Voel je lijf en adem rustig in en langer uit. (Heeft mij geholpen tijdens mijn hyperventilatie momenten)
 3. Houd een dagboekje bij of schrijf het uit in je telefoon bij notities (daar kan ik nu blogs over schrijven 😉 )
 4. Zoek de natuur op. De natuur werkt altijd rustgevend. ( dagelijks loop ik de natuurlucht op te snuiven, heel fijn)
 5. Zoom uit zodat je vanuit een afstandje kunt kijken wat er werkelijk gebeurt. (Er in zitten, is echt anders dan van een afstandje er naar kijken. Wees de waarnemer)
 6. Scheiden is rouwen. Neem je tijd. Je hoeft niet vandaag alles te regelen. (Poeh, dat is het echt. Ik heb het ervaren als diepe rauwe rouw)
 7. Ga niet wijzen naar de ander. Begrenzen mag natuurlijk wel. (Mijn eigen aandeel aankijken en doorvoelen, geeft mij inzicht en maakt mij bewust, daar heb ik zelf meer aan)
 8. Blijf de mens achter de vader van je kinderen zien. (Doe ik zeker. Mooi mens, fijne lieve vader. Dat zal nooit veranderen)
 9. Wees je bewust van het feit dat je als ouders niet kan scheiden. De liefdesrelatie kan daarentegen wel voorbij gaan. Het uit elkaar kunnen zetten van een gezinsrelatie en een liefdesrelatie, is waardevol. (Toen ik dit inzicht kreeg, werd het voor mij meer helder en beter te scheiden van elkaar)
 10. Blijf altijd respectvol praten over de vader van jouw kinderen. Dit gaat je veel opleveren in de toekomst. ( En dat doet het )
 11. En als bonus: weet dat je het niet alleen hoeft te doen! ( ik ben mijn vrienden, familie, leraren zeer dankbaar dat ik regelmatig hun oren mocht lenen)

Welk advies zou jij willen toevoegen? Laat me weten via info@maaikeboersma.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *