Wilde bloemen laten zich nergens voor tegenhouden

Wat het mij oplevert om geen MSM (media) meer te volgen.

478 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Mijn hoofd zat een tijdje vol ruis. Ruis dat ik over mij heen heb laten uitstorten door voornamelijk de media. De mainstream media (MSM) wel te verstaan. En het grappige is, ik doe het mezelf aan. Ik ben degene die de t.v., de krant, de laptop en de smartphone met social media tools toestemming geeft mijn leven binnen te denderen. Ik kan geen zender voorbij laten gaan of het ene bericht spuugt mij nog harder met negatieve woorden en zinnen in het gezicht dan het andere. Hetzelfde nieuwsitem lijkt steeds spannender te worden in de talloze praatprogramma’s. Terwijl ze allemaal hetzelfde zaaien voor mijn gevoel, namelijk: angst. En daar groeit natuurlijk nooit iets moois uit. Angst onderdrukt en werkt verlammend. Dat hebben we de laatste twee jaar al kunnen zien en voelen en nu opnieuw. Hoewel de ‘wat als-en’ je om de oren slaan en dus toekomst gericht zijn, is de grote vraag: is het waar wat er gesuggereerd wordt en wat is er op dit moment werkelijk aan de orde?

Na de zoveelste overload aan informatie, want hé, stel je voor dat ik iets mis, een slechte nacht en pijn in mijn lijf en ‘een niet al te fijn humeur!’, hoor ik manlief op de achtergrond roepen, is het genoeg. Het is tijd om op media- dieet te gaan. Mainstream media of social media dat niet voedend voor mij is, laat ik niet meer vrijwillig op mijn netvlies landen. Denkbeeldig zwaai ik Beau, M, Jinek, Op 1, Humberto en het Nos journaal vriendelijk uit. Ik koop geen doorsnee krant meer. Sluit Instagram accounts af (Ok, behalve dan die van onze Soof, de grandbasset, die ik graag mag fotograferen want daar word ik namelijk blij van. Ik plaats alleen nog iets op LinkedIn als ik daar zin in heb, maar scroll niet meer door.

Ik wil mij richten op positieve dingen zoals het zaaien van mooie bloemen in de tuin, planten van heggen bij Stichting Hoopheggen, Ik boek een massage dat goed voelt voor mijn lijf en pak mijzelf ook mentaal aan. Geniet van de zon en een kop koffie. Ik probeer zoveel mogelijk aandacht te geven aan de mensen om mij heen. Luister naar inspirerende podcasts. Maak tijd voor meditatie. Wandel met de hond. Verkoop ambachtelijke broodjes en maak tijd voor een praatje met klanten bij Bokkers Molle. Daar waar ik één keer in de week werk. Ik start de buscamper om naar afspraken met klanten te rijden en voer mooie gesprekken die voor (in)zicht zorgen in hoofd en lijf middenin de Sallandse natuur. En ik blijf zelf nadenken en voelen. Wat voelt goed en klopt voor mij op dit moment? En ja, natuurlijk verval ik ook nog wel eens in oude niet bruikbare gedachtestromen.

Update: Inmiddels ben ik 2 weken op media- dieet en de wereld om mij heen voelt anders. Ook voel ik mij rustiger, lichter en heb meer energie over. En misschien denk je: sluit je je ogen nu voor het leed in de wereld? Mijn antwoord is nee. Ik ben mij zeer bewust van wat er in de wereld speelt op verschillende niveaus. Misschien zelfs iets te bewust. Ik voel mededogen voor de mensen, kinderen en dieren die waar ook in de wereld op dit moment lijden. Er is, treurig genoeg, leed in de wereld op vele vlakken. Maar ik wil geen onnodig leed meer creëren voor mijzelf. Dat levert niets op en kost heel veel energie. En daarbij: een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest…

Ik ga vandaag met een dankbaar gevoel de dag plukken die ik vannacht liefdevol heb gezaaid.

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *