Opruimen van dat wat niet meer dient. Overtuigingen patronen aannames

Blog: Opgeruimd staat netjes…

130 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Daar loopt ze. Bepakt met een blauwe vuilniszak in haar linkerhand en een knijper in haar andere hand. Vastberaden om de troep dat in de berm ligt op te ruimen. Het nog niet helemaal opgedronken blikje energydrank, een verfrommeld zakje van McDonalds met daarin sporen van het bekende lichtzure sausje, een afgekauwd rietje met een middelgrote milkshake beker en iets verderop ligt een nat pakje sigaretten met een half opgerookte peuk er nog in. Gedumpt tussen de madeliefjes, paardenbloemen en grassprieten, er van uitgaande dat een ander het wel opruimt. Ik schreef er al eerder een blog over.


Ik probeer mij voor te stellen hoe je dat zonder blikken of blozen kunt doen. Hoe je met één handbeweging dat wat jou niet meer dient, nonchalant door het open autoraampje heen mikt. Maar de achterliggende vraag is vooral: wat speelt er zich bij diegene van binnen af. Want zou het kunnen zijn dat er van binnen misschien ook overtolligheden liggen opgestapeld?

Overigens geldt dat voor ons allemaal. Hoewel de meeste mensen de berm niet letterlijk als prullenbak gebruiken, kan het goed zijn dat er innerlijk best het één en ander ‘opgeruimd’ kan worden. We stapelen onderweg immers veel op aan aannames, overtuigingen en patronen.

Onze binnenwereld weerspiegelt hetgeen we zien in de buitenwereld. Voel je je down, dan zal de wereld om je heen er ook minder zonnig uitzien. Ben je angstig, dan voelt het buiten je ook niet veilig. Voel je je verdrietig, dan ziet de wereld er om je heen misschien ook wat troosteloos uit. Ervaar je chaos in je hoofd, dan is het ook vaak een chaos in je omgeving. En ben je blij, dan ziet je omgeving er ook vrolijker uit. Zo binnen, zo buiten.

Als wij werken aan onze binnenwereld, zal de buitenwereld mee veranderen. 

Door bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, waardoor je jezelf beter leert te begrijpen, kun je  ‘opruimen’ wat jou niet meer dient en niet meer bij je past. Zo kun je keuzes gaan maken die je helpen ruimte te scheppen. En met dat opgeruimde gevoel kun je je weg vervolgen.

Ik kijk haar nog even na. De vuilniszak is inmiddels halfvol. Ze zal met een opgeruimd gevoel weer naar huis terug keren en de zak met rommel in de daarvoor bedoelde container deponeren, hopende dat dit binnenkort niet meer nodig zal zijn. Want eenmaal bewust, nooit meer onbewust.

Wil je ook een opgeruimd gevoel ervaren? Meld je dan aan voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

 Groet,

Lees hier de nieuwste bewustmaker: https://mailchi.mp/7fefab3a1703/dat-ruimt-lekker-op-3-x-inspirerende-podcasts-en-meer

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *