goed geworteld. Bewust worden van oude patronen en gewoontes

Hoe blijf je goed geworteld?

730 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Een boom dat niet goed geworteld is, valt om. Voor ons mensen geldt dit net zo.
We kunnen lang doorgaan met onze gewoontes en ingesleten patronen. Sterker nog: we zijn ons er vaak helemaal niet bewust van. We doen het immers altijd al zo en daar is ook helemaal niets mis mee. Totdat we er last van krijgen en het tegen gaat staan.
Je merkt bijvoorbeeld dat je lijf niet lekker mee werkt, je hoofd vol met piekergedachten zit, je vage klachten hebt, relaties niet lekker lopen of je voelt je moe en overprikkeld. Kortom je voelt je minder stevig en ervaart onvrede.

Daar waar je in het hier en nu tegen aan loopt en je belemmert om je vrij en blij te voelen, heeft vaak te maken met een negatieve ervaring(en) uit het verleden, met een zijtak dus. Op het moment dat deze ervaring plaatsvond, is er een andere kijk ontstaan op de wereld om je heen. Minder vrij en wellicht ben je je meer gaan aanpassen aan de wensen en verwachting van de ander. Hoewel dit ook functioneel kan zijn geweest, levert het nu vooral frustratie en ontevredenheid op. Zoals de takken de bladeren loslaten wanneer deze niet meer dienend zijn, zo merk je nu dat deze manier van leven je geen of weinig plezier oplevert. Het wordt tijd om bewust te worden van oude gewoontes en ingesleten patronen en deze los te gaan laten.

Hoewel je je vaak niet bewust bent van waar het werkelijk over gaat, onthoud je lijf wel ervaringen en sensaties en slaat oude emoties op. Door hier aandacht aan te besteden en dit (alsnog) te doorvoelen, kom je tot nieuwe inzichten. Je kunt oude overtuigingen loslaten en je manier van kijken, denken en voelen en dus je gedrag zal hierdoor veranderen. Je zult meer ruimte in je lijf en hoofd ervaren en met een nieuwe blik en een opgelucht gevoel je weg kunnen vervolgen. In mijn buitenpraktijk werk ik ervarings en lichaamsgericht. Dit betekent dat we niet alleen maar praten óver het probleem, analyseren en het probleem zo snel mogelijk willen oplossen maar onderzoeken we juist wat de oorzaak is van je fysieke of mentale pijn. Oftewel; welke zijtakken zijn overbodig geworden en mogen met respect gesnoeid worden om stevig geworteld te kunnen blijven. Zou je het fijn vinden om te onderzoeken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Hartelijke groet, Maaike  Boersma

Foto uit eigen collectie
Geplaatst in

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *