Reis door spreekwoordelijk lichaam deel 1

Laatst was ik in Amsterdam en bezocht ik het anatomisch museum Bodyworld, the happinez project . Een prachtige expositie over het menselijk lichaam en wat geluk met je doet. Hetgeen waar we allemaal naar op zoek zijn uiteindelijk, nietwaar?
Het was een reis door het menselijk lichaam op zoek naar dat wat ons gelukkig maakt en wat het effect daarvan is op onze gezondheid. Zeer inspirerend. En respect voor de mensen die hun lichaam na hun overlijden ter beschikking hebben gesteld voor dit project. Dankzij hen ben ik mij nog meer nog meer bewust geworden van hoe ingenieus ons lichaam in elkaar zit. Hierdoor kunnen wij zo veel leren en bewust worden van ons eigen lijf. En hoe kwetsbaar we zijn. Maar ook hoe we omgaan met onszelf. Wat doet een ongezonde leefstijl met ons? Dat werd zeer duidelijk gemaakt. Maar ook hoe belangrijk het is om rust te nemen, gezond te eten, te bewegen en je geestelijk goed te voelen oftewel; zorgen dat je lekker in je vel zit.
We weten het allemaal wel, maar ‘vergeten’ het ook vaak weer als we heerlijk voor de tv al zappend een zak chips gedachteloos weg eten. Wat respectloos eigenlijk naar ons lichaam toe. Daar werd ik mij weer bewust van. Een beetje liefdevoller naar mijn lichaam kan echt geen kwaad. En dat begint met bewustwording.
Ik bedacht mij ook dat er ook niet voor niets allemaal gezegdes zijn over ons lichaam zoals bijvoorbeeld: het komt mij de keel uit of ik heb mijn buik er vol van. Maar wat doen we eigenlijk met deze gevoelens? En wat levert het op als je dit daadwerkelijk naar buiten brengt. Of maken we onszelf ziek door alles maar te slikken en binnen te houden?
Dit bracht mij op het idee om de gezegde over het lichaam van top tot teen onder de loep te nemen in combinatie met de psychische benadering daarvan. Want ook of misschien wel juist een onbezorgde geest bevordert je een geluksgevoel. Niet voor niets schreef de Romeinse dichter Juvenalis al rond 60-136: Een gezonde geest in een gezond lichaam. Bijgevoegd het filmpje over deze expositie. Het volgende blog gaat over in een keurslijf zitten. Je leest het hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *