Reis door spreekwoordelijk lichaam #2 In een keurslijf zitten

Zoals ik beloofd had in mijn vorige blog , wil ik spreekwoorden/ gezegdes/ uitdrukkingen die iets met het lichaam te maken hebben onder de loep nemen.
En wel van top tot teen. Kijk, daar hebben we er meteen één te pakken.
Vaak floepen we er een spreekwoord, gezegde of uitdrukking uit zonder dat we er even stil bij staan. Wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Waarom zegt diegene dat? En wat voel ik hier bij? Spreekwoorden en gezegdes en uitdrukkingen zijn vaak al eeuwen oud (de meeste stammen af van het Latijn) en zijn niet zomaar ontstaan. Het bijzondere hieraan is dat het uiteindelijk begonnen is bij één persoon en wordt, omdat het ‘de spijker op zijn kop slaat’ gekopieerd door een volgende persoon. Oftewel; van mond tot mond. En als zo’n zin maar vaak genoeg herhaald wordt, kan het maar zo eindigen in een zin die in elke volksmond te vinden is. Daarmee is een spreekwoord, gezegde of een uitdrukking geboren en verbindt ons dat in de communicatie. We begrijpen wat ermee bedoeld wordt, maar staan we er ook bij stil? En wat zou dat voor een inzicht op kunnen leveren als we dat ook daadwerkelijk zouden doen. Stilstaan.
Ga je mee op reis?
Ik neem je mee op reis door het spreekwoordelijke lichaam. Wie weet geeft het je inzicht over jezelf of besef je ineens dat één van deze zinnen slaat op iemand uit jouw omgeving. Hoe dan ook, het is –vind ik – interessant om er eens naar te kijken. Ik zal voorbeelden geven in de vrouwelijke- vorm, maar dat kan natuurlijk ook vervangen worden door een mannelijk-vorm.

In een keurslijf zitten
Hou je vast, daar gaan we…. Deze eerste uitdrukking omschrijft het gehele lijf: In een keurslijf zitten. Letterlijk betekent een keurslijf een soort korset. De eerste korsetten werden gemaakt rond de 16de eeuw. Middenvoor strak dicht geregen met veters en drukt de borsten naar boven. Dit werd aangetrokken om de taille en boezem te accenturen. Omdat dit zo strak zit, werden soms vitale organen verschoven of zelfs geplet. Vrouwen trokken zo’n keurslijf aan om maar zo snel mogelijk ‘van de straat’ af te zijn (bron: wikipedia ). Figuurlijk zaten vrouwen ook ongetwijfeld vast in het keurslijf. Vrouwen hadden vroeger veel minder of zelfs niets te vertellen (helaas is dat in sommige landen nog steeds zo). Je kunt je voorstellen dat dit een benauwd gevoel geeft. Altijd maar in een keurslijf zitten, ontneemt je bewegingsvrijheid.

De uitdrukking: Zij zit vast in een keurslijf of ik heb het gevoel dat ik in een keurslijf zit, betekent dan ook dat je je belemmert voelt. Benauwd en niet vrij. Je hebt het gevoel dat je geen kant op kunt en wordt geleefd in plaats van dat je je eigen leven leeft. Je durft wellicht ook niet je eigen grenzen te ontdekken omdat dat voor je gevoel niet kan of mag. Uiteindelijk kan dit ontzettend gaan wringen en tot gevolg hebben dat je ziek wordt. Mentaal of fysiek. Ik ga hier nog wat dieper op in.

Uit je keurslijf!

Niets fijner om je vrij te voelen zowel fysiek als mentaal. Zoals ik heb beschreven in het blog over het keurslijf, werden vroeger letterlijk vitale delen in het lichaam afgekneld. Zo strak zat het keurslijf om de vrouw heen. Figuurlijk kunnen zowel vrouwen als mannen het gevoel hebben om in een keurslijf zitten. Voorbeelden hiervan zijn:
– Vooral bezig zijn met de goedkeuring van de buitenwereld
– Het goed willen doen voor de ander,
– Bang om voor jezelf te gaan staan of op te komen,
– Bang voor de afkeuring van buitenaf
– Het gevoel van weinig ontspanning of vrije tijd voor jezelf
– Gespannenheid in lijf
– Onrust en onvrede ervaren
– Eenzaamheid

Dit gevoel kan jarenlang binnengehouden worden, maar uiteindelijk zal het gevoel van opsluiting je zo tegen gaan staan dat je niets anders kan dan eruit willen breken. Een mens is, naar mijn inziens, niet bedoeld om aan andermans wensen te voldoen. Om opgesloten te worden in een keurslijf. Een mens is op aarde om zichzelf te ontwikkelen en te groeien in vrijheid. Precies op de manier zoals het bij hem of haar past.

We reizen door naar het blog over de Ziel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *