Moet ik nu schuld bekennen?

Vanuit zachtheid ben je in staat om verantwoordelijkheid te nemen, vanuit schuld ga je in gevecht’.

Deze zin kreeg ik van mijn teachers Frank en Loes Ruesink tijdens mijn training Liefdevol Rebelleren. Wat mij opvalt in mijn eigen proces van liefdevol scheiden en alles wat daaraan voorafgaat en bij hoort, is dat mensen mij vragen of ik mij schuldig voel. Maar hoe kan ik mij schuldig voelen over mijn eigen gevoel? Ik merk dat ik daar best wel geïrriteerd van kan raken. Alsof je een daad hebt gepleegd en er bewust slachtoffers zijn gemaakt omdat je je hart hebt gevolgd…

Want wanneer je voor je gevoel alle kanten hebt bekeken en met name ook naar je eigen aandeel. Wanneer je met jezelf aan de slag bent gegaan. Wanneer je de ander er steeds bij betrokken hebt en alles open en eerlijk hebt gedeeld. Wanneer je voelt: het klopt voor mij niet meer. Wanneer je het vlammetje ook niet meer aan krijgt. Niet bij jezelf maar ook niet meer samen. Mag je dan jezelf toestaan om de liefdesrelatie te beëindigen? Met die vraag heb ik wel lang geworsteld. Want ik had daar wel oordeel over, al dan niet toegefluisterd door (voor)ouders.

Ik weet dat ook mijn voorouders geworsteld hebben in hun relatie. Maar dat ze wel samen zijn gebleven tot de dood hun scheidde. En dat is begrijpelijk. Maar hebben ze daarmee hun leven werkelijk geleefd dat klopt van binnenuit? Waren ze beide vrij van binnen? Of werd het in stand gehouden uit angst voor het onbekende?

Ik kies ervoor om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn keuze. Vanuit zachtheid. Met respect voor de vader van mijn kinderen. Maar ook vanuit liefde voor mijn kinderen. Om hun te leren dat de aller moeilijkste keuze niet zomaar gemaakt wordt, maar dat je die wel mag maken als dat voor jou kloppend is. Dat je jezelf nooit gevangen moet houden, want daarmee houd je de ander ook gevangen.

Daarom voel ik mij niet schuldig en ben ik daarmee ook niet in gevecht.

Hoe is dat bij jou? Hoe zagen de relaties van jouw (voor)ouders eruit?

Wil je naar aanleiding van dit blog een gesprek met mij aangaan? Laat mij weten via info@maaikeboersma.nl

(foto prive in Fuerte Ventura)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *