hooi op vork

Teveel hooi op de vork

789 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Juli is de hooimaand. Ik weet nog wel hoe leuk ik het vroeger vond om te kijken bij de boeren als de hooibalen naar binnen werden gehaald.
De buurt werd opgetrommeld om deze klus samen te klaren. Eerst werd het hoogstaande verse gras met de zeis of in de modernere variant met een maaimachine gemaaid.
De zon mocht haar werk doen om het te drogen en dan werd het gras met een hooivork omgedraaid zodat de onderkant ook kon drogen. Niet teveel hooi op je vork nemen, want dan kieperde de helft er weer af en kon je weer opnieuw beginnen.
Daarna werden van het heerlijk ruikende gedroogde gras hooibalen geperst en met strotouwtjes machinaal vastgezet. De tractor reed dan langs de balen heen en zo konden de boeren, die op een platte kar stonden, de hooibalen op de wagen tillen. Het hooi werd in de hooischuur opgestapeld om de dieren er in de winter mee te kunnen voeren.
Een kaal land bleef dan achter en kon opnieuw gebruikt worden. Het was zwaar werk maar als het werk klaar was, was er tijd voor drinken en eten en gezelligheid.
En dat zorgde voor verbinding.

Maar even terug naar teveel hooi op je vork. Een spreekwoord dat zeer toepasselijk is in deze tijd. Hoewel het hooien tegenwoordig sneller en makkelijker gaat door de techniek en er nog maar één landbouwer voor nodig is in plaats van de hele buurt op te moeten trommelen, is het werk er niet minder om geworden. Dat geldt niet alleen voor boeren maar ook voor de buitenlui. We staan dag en nacht ‘aan’ in deze 24/7 maatschappij. En daardoor nemen we al snel teveel hooi op de vork. Dit zien we terug in de hoeveelheid mensen die kampen met overprikkeling, stress en zelfs burn out.
We rennen maar door. Zelfs tijdens vakanties staan we nog ‘aan’. We willen constant op de hoogte blijven van de wereld om ons heen.
We zijn gefocust op de buitenwereld en willen voldoen aan dat wat van ons gevraagd wordt. Maar wanneer komen we dan tot rust?

Ik weet niet hoe jij er in staat maar voor mij is de vakantie bedoeld om bij te tanken. De boel de boel te laten om ruimte te creëren.
Stilte op te zoeken en te reflecteren.
Hoe waren afgelopen maanden voor mij? Wat gaf energie en wat kostte energie?
Maar ook om echt in contact te zijn met elkaar tijdens de vakantie. Ouderwets spelletjes spelen, kletsen, niksen, nieuwe omgevingen ontdekken, zwemmen, lezen, buiten zijn.
Gewoon ontspannen om zo op te laden.

Gewoon ontspannen om zo op te laden om na de vakantie weer te kunnen gaan beginnen.

Fijne zomer!
De praktijk is gesloten van 20 juli tot 10 augustus. Wanneer je al wel vast een afspraak wilt plannen voor na de vakantie, kun je mij mailen.
Na mijn vakantie neem ik meteen contact met je op.

Hartelijke groet,
Maaike Boersma
info@maaikeboersma.nl

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *