nrc

‘We werken niet teveel, we laden te weinig op.’

880 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

Opladen

“We werken niet teveel, we laden te weinig op”, laat bedrijfsarts Willem van Rhenen weten in dit artikel . Ik sluit mij daar volledig bij aan. Vroeger zei mijn oma al: ‘rust, regelmaat en reinheid’, daar houd je het langst mee vol, kind’. Ik geloof dat het met de reinheid wel goed zit, maar met de regelmaat, van 8 uur tot 17 uur werken en daarna rust nemen, is het minder gesteld. We gaan maar door, al dan niet via de schermpjes. Nog even dit, even dat. Mijn vader laadde zich vroeger op door na het eten even een dutje te doen. Nu pakken we de telefoon om uit te rusten. Onze hersenen maken overuren. We moeten naast het werk ook nog van alles. Geen feestje missen, sporten, zorgen voor de ander, appjes beantwoorden, het huishouden, de zorg voor de kinderen etc.. Maar waar blijft dan ruimte over om te kunnen mijmeren, offline te zijn, vervelen? Want juist in die momenten kun je reflecteren. Wat geeft mij eigenlijk écht energie? Wat zijn mijn hobby’s ? Waar kan ik mij in verliezen? Wanneer ben ik eigenlijk nog echt ontspannen? Waar doe je het eigenlijk allemaal voor en waarom? Ik denk dat dat goede vragen zijn om jezelf zo nu en dan te stellen. Het houdt het vuurtje in jezelf brandend en dat zorgt voor balans.

Walk & Talk

Tijdens een Walk & Talk, die ik wekelijks geef, komen dit soort vragen vaak aan bod. Waar sta je nu, wat kost je veel energie en hoe komt dat? De mensen die bij mij komen, zijn vaak mensen die ontzettend graag voor anderen zorgen maar zijn de zorg voor zichzelf een beetje kwijt geraakt. Vaak geef ik dan het voorbeeld van het zitten in het vliegtuig met je kinderen. Wie moet je het eerst zuurstof toedienen als de druk weg valt? Juist, eerst jezelf, dan je kinderen. Jezelf van zuurstof blijven voorzien is niet egoïstisch, het is van levensbelang!

Wil je ook een Walk & Talk boeken? Info@Maaikeboersma.nl

Geplaatst in

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *