Hoe houd je je eigen kudde overzichtelijk

Vooruit met de geit – Hoe je je eigen kudde overzichtelijk houdt.

222 keer bekeken
Lees tijd: 3 minuten

Bij de herfst hoort het thema loslaten. Dit verhaal past daar goed bij. Het komt uit het boek van Claudia de Breij- Neem een geit:

Een arme, oude Joodse man woont in een heel klein hutje met vijf kinderen en een zwangere vrouw. Ze kunnen hun kont niet keren, het is er veel te vol. De man is ten einde raad, gaat naar de rabbijn en zegt: ‘rabbi, ik heb een huisje, vijf kinderen, mijn vrouw is zwanger, ik word helemaal dol in dat kleine hutje, wat moet ik doen?’ De rabbijn zegt: ‘neem een geit in huis’. De man denkt: huh? Een geit? Maar hij doet alles wat de rabbijn zegt en koopt dus die geit. In dat volle hutje, met die zwangere vrouw en die vijf kinderen, komt een piesende en poepende geit. Hij wordt hierdoor natuurlijk helemaal gek en gaat een week later naar de rabbijn terug. Hij zegt: ‘rabbi, die zwangere vrouw, die vijf kinderen, die geit, wat moet ik doen?’ Zegt de rabbijn; ‘doe die geit weg.’

Waar slaat dit op?, denk je misschien. Met het weg doen van die geit heeft de man en zijn gezin weer ruimte voor zijn gevoel. Ook al lijkt hij weer terug bij af te zijn zonder die geit want hij heeft nog steeds een druk gezin, het voelt niet zo. Die geit zorgde voor de ruis. De vijf kinderen en zwangere vrouw zijn de constante aanwezige factoren. Ook al is dit veel, daar kan en wil hij niet om heen.
Maar in alles wat je verder om je heen verzamelt, heb je wel een keuze. Met het weg doen van die geit, voelt het dus of er meer ruimte is.

Zo kun je ook bij jezelf nagaan wie en wat er toe doet in je leven. Met wie ben je het liefst samen? Van welke mensen, dieren, dingen om je heen geniet je en krijg je energie van? Dan is dat helder.
Nu een stapje verder. Pak je telefoon er bij en scroll eens door je telefoonlijst. Bij welke naam voel je echt een connectie en bij welke naam niet? Waarom staat diegene dan nog in je telefoonlijst?
En kijk dan eens naar de dingen die je doet waar je eigenlijk helemaal geen plezier aan beleeft maar vooral energie kost, dan is dat ook zo’n ‘geit’. Zo zijn er ‘geiten’ in de zin van mensen die niet veel meer toevoegen aan je leven, werk, hobby’s, dingen in je huis waar je niets meer mee doet, urenlang scrollen op social media. Energieslurpers dus.

Goed om eens kritisch te gaan kijken hoe jouw kudde er uit ziet, wat en wie jou energie geeft en wat en wie niet meer. Zo heb je in de loop van de jaren misschien wel een hele kudde ‘geiten’ om je heen verzameld waarvan je het gemekker al een tijd meer dan zat bent, en toch houd je ze aan. Terwijl je zult zien dat zodra je die ‘geiten’ los laat, het meteen ruimte geeft! Waarom houden we de kudde dan zo vast?
Dat kan natuurlijk heel veel redenen hebben. Bang om los te laten, niet weten of je de goede keuze maakt (dus dan maar liever geen keuze..), anderen niet willen kwetsen, bang voor confrontaties, et cetera. Door je kudde dan maar in tact te houden, ontstaat er uiteindelijk ontevredenheid, onrust, stress, piekeren, jezelf wegcijferen, chagrijnig zijn of het gevoel dat je teveel ballen hoog moet houden. Niet fijn dus. Als deze gevoelens de kop op steken is het echt raadzaam om je kudde eens wat in te laten krimpen, zodat je overzicht houdt, ruimte creëert en daardoor meer rust ervaart. De les is dus: doe een geit weg. Of meerdere geiten. Want die geiten vragen allemaal aandacht van je.

Toen ik dit boek las (een aanrader overigens!), ben ik ook eens kritisch om mij heen gaan kijken. Nu schuilt er in mij een enorme boerin (ja, echt!) en ben ik gewend om een kudde om mij heen te verzamelen en lang te behouden, maar het voelt goed om de kudde wat te laten krimpen met alle respect. Zo houd ik meer tijd over voor dat wat zich spontaan aandient en wat mij energie geeft in plaats van kost. Er ontstaat ruimte voor een nieuwe ontmoeting of de mogelijkheid om ideeën uit te werken. Maar het levert vooral meer rust op. En vanuit rust kan er weer iets nieuws en beter passends ontstaan.

Vind je keuzes maken ingewikkeld? Maakt het je onzeker? Voel je wel dat je je leven anders wilt inrichten, maar weet je niet precies hoe je dat het beste kan aanpakken? Mail mij gerust om een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek aan te vragen. Dan kunnen we kijken of ik je bij je vragen kan helpen. info@Maaikeboersma.nl

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *