maaike vuur

Hoe je je eigen vuur brandend houdt in 2020 en daarmee een burn-out kan voorkomen.

951 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

December. De tijd van gezelligheid, kadootjes, kaarsjes en een brandend vuurtje. Ook de tijd van terugblikken op het afgelopen jaar. Even stil staan bij dat wat was. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten. Wat kabbelde zo voort en waar is de aandacht vooral naar toe gegaan. En hoe is het op dit moment eigenlijk met mij? Het zijn mooie vragen om jezelf eens te stellen en te luisteren naar de antwoorden die komen.

Over het brandend vuurtje gesproken: Ik ben ontzettend blij met onze houtkachel. De warmte van het vuur, de gezelligheid die het geeft en de aantrekkingskracht die het op mij heeft waardoor ik er uren in kan staren. Wanneer het buiten donker en koud is, steek ik de kachel graag aan. Ik pak wat kleine houtjes, een paar aanmaakblokjes, een stevig blok eikenhout en een aansteker. De zuurstof helpt mee om het vuurtje aan te wakkeren. Heerlijk vind ik het om er in te ‘pielen’ met een haardpook en te kijken hoe de vonken al spelend heen en weer gaan. Ik zie hoe het vuur zich verspreidt en hoe het hout langzaam opbrandt. Steeds zorg ik er op tijd voor dat het vuur niet uitdooft. Ik blaas erin of leg er nog een houtblok bij. Wanneer het laatste blok hout na een aantal uren opgebrand is, ontstaat er onderin een smeulend vuurtje. Wanneer ik er niets meer aan doe, dooft het vuur vanzelf uit en wordt het uiteindelijk een treurig hoopje as.

Terwijl ik hier naar zit te kijken, besef ik hoe belangrijk het is om goede zorg te verlenen aan het vuurtje om het brandend te houden, wil je er optimaal gebruik van blijven maken. Zeker in vroegere tijden waar vuur een belangrijk overlevingsmethode was. Zonder vuur werd het koud, donker en gevaarlijk buiten. In die zin is het zorg dragen voor ons innerlijke vuur van levensbelang. Zonder je innerlijke vuur raak je burn-out, opgebrand. Burn-out, het levert het schrikbarende getal van 699000000 zoekresultaten op als ik het woord google. Je kunt concluderen dat dit een serieus probleem geworden is in Nederland. Burn-Out: Voor mij betekent dit dat het innerlijke vuur is uitgedoofd.

Om te voorkomen dat het innerlijke vuur dooft, is het dus ontzettend belangrijk om jezelf te blijven voorzien van energie en frisse lucht oftewel zuurstof. Aandacht schenken aan je eigen vuur door regelmatig de tijd te nemen om te voelen hoe het bij je is: Voel ik mij warm van binnen? Zit ik goed in mijn energie? Heb ik meer oplaadmomenten nodig? Als mijn lijf zou kunnen praten, wat zou het mij dan willen zeggen?

Wat heeft jouw vuur nodig om goed te kunnen blijven branden? Wat zijn je (vurige) verlangens en je behoeftes? Wat levert je geen energie meer op en mag je nee tegen gaan zeggen? Welke stappen zijn er in 2020 nodig om het vuur in jezelf brandend te houden?
Neem deze vragen eens mee. Zo voorkom je namelijk dat jijzelf het houtblok wordt en opgaat in rook in plaats van dat je de regie neemt óver het vuur. Want dat is in eerste instantie de belangrijkste taak in je leven; je eigen vuur brandend houden! Hieronder een nummer van Daniel Lohues wat mooi aansluit bij dit blog: Hout voor op het vuur!

Ik wens je alvast een goede afsluiting van 2019, fijne feestdagen en een vurig 2020 toe!
De praktijk is gesloten van 23/12 tot 6/1.

Hartelijke groet,
Maaike Boersma

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *