in de bonen

In de bonen

580 keer bekeken
Lees tijd: < 1 minuut

In de bonen zijn, betekent in de war zijn, er niet bij zijn met je gedachten, je vergissen. Je bent dan niet helemaal aanwezig in het hier en nu omdat je gedachten ergens anders naar toe worden getrokken. Vroeger geloofden de mensen dat de geur van bloeiende tuinbonen een hallucinerende werking had. En daar raakte je van in de war. Vandaar de uitdrukking: in de bonen zijn. (bron: onze taal.nl)

Het gevoel in de bonen te zijn is niet prettig. Je maakt je misschien zorgen om iets of iemand waardoor je steeds met je gedachten afdwaalt. Of je raakt in de war van wat iemand tegen je heeft gezegd of heeft geschreven. Dit kost energie. Het helpt om naar de de feiten te kijken en jezelf het volgende af te vragen: Wat is er precies aan de hand? Kan ik dit nu oplossen? Wat is het kortste lijntje dat ik nu kan pakken waardoor er weer ruimte ontstaat in mijn hoofd? Maar het kan ook fijn zijn om er over te sparren met iemand. Zeker wanneer je al een tijd rondloopt met iets waar je zelf niet uit komt.

Vaak piekeren we ons suf over iets wat toch anders bedoeld wordt dan je denkt of wat nog helemaal niet heeft plaatsgevonden. Hoe sneller je het probleem bij de kern aanpakt, hoe minder tijd en energie je verspilt. En hé, bonen zijn veel lekkerder om te eten dan om in te zijn! 🙂

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *