stap zetten

Een eerste stap zet je zelf. Ook wanneer het een stapje terug is.

903 keer bekeken
Lees tijd: 3 minuten

Een eerste stap zet je zelf. Je kent vast de verhalen van je ouders of verzorgers hoe ze je als klein kind aanmoedigden om je eerste stapje te gaan maken. Het maakte niet uit waarheen, als je er maar één wist te maken. En een applaus dat je kreeg! 🙂 Inmiddels ben je de tel kwijt, zoveel stappen zijn er al gezet zonder er bij na te denken. Alhoewel…wellicht gebruik je een stappenteller. 😉 Hoe dan ook: het blijft altijd spannend als je een nieuwe stap wilt gaan zetten naar iets onbekends.

Laatst vertelde een cliënt mij hoe lang hij er over had gedaan om mij te bellen voor een afspraak.
Er waren weken over heen gegaan voordat hij daadwerkelijk de stap durfde te nemen om een afspraak te maken. En dat is begrijpelijk! Het kan namelijk kwetsbaar voelen om om hulp te vragen. Daarnaast zijn er ook talloze voorbeelden te bedenken waarbij je wel een nieuwe stap wilt maken, maar die je door allerlei gedachtenkronkels toch niet doet. Het is vooral het hoofd dat met allerlei argumenten komt die je weerhouden om in beweging te komen en dus voor uitstel of stilstand zorgen. Maar wanneer die stap toch eenmaal is gezet, blijkt het vaak mee te vallen. Dat bevestigde deze meneer ook. Door toch deze eerste stap te zetten, kwamen er mooie vervolgstappen, en soms zelf sprongen, in zijn persoonlijke ontwikkeling.

Zelf zet ik ook graag nieuwe stappen. En natuurlijk levert mij dat spanningskriebels of zelfs rode vlekken in mijn nek op om daadwerkelijk die stap te zetten naar iets wat ik nog nooit heb gedaan of waarvan ik niet zeker weet of het een handige stap is. Sommige stappen zet ik dan ook uiteindelijk niet, soms sta ik even stil om daarna weer vooruit te kunnen lopen en soms moet ik weer een stapje terug doen om weer verder te kunnen komen. Maar in mij is er altijd wel een drive die er voor zorgt dat ik in beweging blijf.

Zo heb ik dit jaar twee opleidingen/ trainingen afgerond die mij geholpen hebben mij verder te ontwikkelen als mens en therapeut. De eerste was de Innerlijke familie. Geïnitieerd door Arienne Klijn. Het is systemisch werken met de vier innerlijke familieleden die staan voor je Innerlijke man, innerlijke vrouw, het innerlijke meisje en het innerlijke jongetje. Het gaat erom deze vier zo goed mogelijk te leren kennen en te laten samenwerken waardoor je het beste uit jezelf én de ander kunt halen.

Daarnaast heb ik ook mijn certificaat behaald bij de Buitenpsychologen. De trainingen zijn opgezet door twee enthousiaste G.Z. psychologen die hun missie uitdragen om de gezondheidszorg groener en gezonder te maken door met cliënten naar buiten te gaan in plaats van in de praktijk te zitten. Dit doen ze door de trainingen te combineren met wetenschappelijke kennis en ervarings en lichaamsgerichte oefeningen.

Dit sluit natuurlijk erg mooi aan bij de wandeltherapie die ik middels de Walk & Talks verzorg en daarnaast ben ik opgeleid als ervaringsgericht therapeut. Wat kortgezegd betekent dat we niet alleen maar vanuit het hoofd praten óver het probleem en dat gaan analyseren, begrijpen en oplossen. Daar vinden we namelijk niet de inzichten die voor verdieping zorgen. Deze zijn namelijk te vinden in ons lichaam, daar ligt veel informatie opgeslagen in de vorm van (oude) emoties, ervaringen en sensaties. Door hier met je aandacht naar toe te gaan, te voelen en te ervaren, kunnen diepgewortelde overtuigingen gaan veranderen. Hierdoor verandert ook het geloofssysteem: denken, voelen, zien = gedrag. En dat geeft helderheid, inzicht en vaak een gevoel van opluchting en rust wat je verder kan brengen. Goed, ik dwaal wat af. Dit was even een zijweg richting theorie.

Doordat de ervaringsgerichte oefeningen op deze manier ook in de trainingen aan bod kwamen en dit ook zo past bij mij want: praktisch, voelbaar en meteen zichtbaar, kwam ik na elke intensieve training dan ook zeer enthousiast thuis en had ik die dagen vele stappen gezet. Zowel mentaal als fysiek, want de trainingen werden, hoe kan het ook anders, voornamelijk buiten gegeven.

Zo kan ik nu tevreden achterom kijken naar de stappen die ik heb gezet. En blijf ik zelf ook steeds nieuwe stappen zetten in de richtingen die mij aanspreken en waarvan ik het gevoel heb dat het toegevoegde waarde heeft voor mij als mens maar ook in mijn vakgebied.

Welke nieuwe stap zou jij graag willen zetten? Of is het juist belangrijk om een stapje terug te doen? Om meer rust te pakken? Of is het een stap binnen je werk of een stap in je privé situatie? Wil je een stap zetten in persoonlijke ontwikkeling? Elke dag heb je opnieuw de keuze om een stap in de voor jou goed voelende richting te zetten. Jij creeert immers je eigen leven.

Hartelijke groet,

Maaike Boersma

Vragen naar aanleiding van dit blog? Bel of mail mij gerust. 06 247 39 566 | info@maaikeboersma.nl

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *