Interview Telegraaf. Leven zonder smartphone

Interview de Telegraaf – Opgeslokt door de smartphone

174 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

De smartphone bestaat 30 jaar. Afgelopen zaterdag besteedde de Telegraaf er aandacht aan. Journaliste Marie-Therese Roosendaal interviewde o.a. mij over mijn ervaring die ik opdeed tijdens mijn half jaar zonder smartphone tijd (en alleen een simpele Nokia had). Het was al even geleden. In 2018 nam ik het besluit om te gaan ervaren of ik nog zonder smartphone zou kunnen leven en wat het mij zou opleveren. Pagina uit de Telegraaf: smartphone

Interview uit de krant:

Om te ervaren hoe het leven zonder smartphone is, ging Maaike Boersma (45) in 2018 heel rigoureus een half jaar offline. “Ik wilde ervaren hoe dat is én of ik het kon. ‘De buitentherapeut uit Olst verruilde haar ‘appeltje’ voor een good old Nokia met sim-kaartje. ‘Daarmee kon ik alleen maar sms’en en bellen.’ Ze schiet in de lach: ‘En ik kwam er achter dat echt helemaal niemand dat nog doet. En ook sms’jes typen op een Nokiaatje-toets-jes één, twee of drie keer indrukken per letter-vijf keer zoveel tijd vergt als een Imessage.’ Een half jaar vertoefde ze in een aangenaam traag bestaan. ‘De eerste dagen keek ik toch steeds op mijn telefoon of er berichtjes waren of nieuws, maar dat automatisme was er snel af. Stil bleef het, en dat ben ik gaan waarderen. Nieuws miste ik niet, dat is toch meestal negatief. En het was heerlijk om niet de hele dag bereikbaar te hoeven zijn via WhatsApp en meteen alles te moeten beantwoorden. Ik zit nagenoeg niet meer in whatsappgroepen, dat kost mij teveel energie. onder smartphone ben ik veel meer waar mijn lijf is. Ik haalde meer uit het hier en nu, mijn hersens kregen rust en leefde meer van binnen naar buiten, in plaats van met wat er van buiten naar binnen kwam. Er zat letterlijk minder ruis op de lijn, zo kwamen mijn hersens op adem. ‘Ik miste het constante scrollen van het ene naar het andere onbelangrijke ding dat toch niet beklijft geen minuut, en voelde niet de angst iets te missen. Maar eerlijk is eerlijk, met navigeren was het soms lastig en het was jammer dat ik Spotify moest ontberen.’ Voor Maaike Boersma heeft dat half jaar een ommekeer gebracht: ‘Sinds die periode ga ik veel bewuster met de smartphone om. Hij gaat niet mee de slaapkamer in en ik lees mijn mail alleen op de laptop. En op vakantie gaat alleen de Nokia mee.’ Ze grinnikt: ‘voor die paar mensen die daarvan het nummer hebben.’

Ik heb destijds blogs geschreven over mijn ervaringen. Je kunt ze ter inspiratie hier lezen: Leven zonder smartphone 

 

Geplaatst in

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *