grenzen leren aangeven, energie behouden

Mag ik er even over nadenken? Hoe snel je ja zegt, maar nee voelt.

803 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

We zijn geneigd om snel een ja te zeggen op een vraag die gesteld wordt. ‘Lieverd, kun jij dit even voor mij doen’? ‘Eh’, ja hoor’. ‘Collega, zou jij dit voor mij uit kunnen zoeken?’ ‘Eh’, ja hoor’.  ‘Ha, moeder van…’ ‘Wil jij mijn kinderen ook van school halen, ik red het namelijk niet.’ ‘Eh, ja hoor’. ‘Zeg dochter, jij moet toch naar de winkel, wil je dan gelijk voor mij een brood en een pak melk meenemen?’ Eh, ja hoor. ‘Ha buurvrouw, jij kunt mijn pakketje toch wel even voor mij aannemen?’ ‘Eh, ja hoor’. ‘Zeg collega, je vindt het toch niet erg om ook deze dienst over te nemen? We zitten zo krap in de planning.’ ‘Eh, tuurlijk’. Etcetera…
Er zit er vast wel één tussen die je herkent.

Te vaak zeggen we ja maar voelen we eigenlijk een nee van binnen. We durven niet zo goed eerlijk te zijn over onze gevoelens. Maar wie houden we daarmee uiteindelijk voor de gek? Wanneer dit lastig voor je is, is er een antwoord mogelijk die er tussenin zit, namelijk: Daar denk ik even over na. Ik kom er bij je op terug.
Zo geef je jezelf de kans om even te voelen wat past bij jouw behoefte en ruimte. Want voor je het weet ben je vooral bezig met hetgeen dat een ander van je vraagt. En natuurlijk ben je de beroerdste niet om een helpende hand uit te steken, maar voor behoud van jouw eigen energie is het belangrijk om datgeen te doen wat overeenstemt met het gevoel van binnen.

En hé, nee is ook een antwoord.

Vind je dit toch lastig en zou je hier graag wat meer stevigheid in krijgen?

Laat me je helpen. Ik leer je:
– hoe je beter je grenzen aan kunt geven
– hoe je op een prettige manier nee kunt zeggen
– hoe je minder hoeft te focussen op de buitenwereld
– hoe je minder snel in je eigen valkuilen trapt (doordat je weet waar ze vandaan komen)
– hoe je beter kunt luisteren naar de wijsheid van je lichaam

Bel of mail gerust voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.
Werktijden: Maandag, dinsdag, donderdag. Avonden in overleg ook mogelijk

Geplaatst in

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *