de mens achter het verhaal.

Mens achter het verhaal

479 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

We hebben allemaal ons eigen verhaal. Vaak laten we daarvan maar een klein stukje zien aan de ander. Zeker als we de ander nog niet zo goed kennen. We vertellen wat we doen qua werk, onze hobby’s en interesses, hoe onze gezinssamenstelling er uit ziet, waar we wonen en wat we lezen. En daar is helemaal niets mis mee.

Jouw verhaal is gestart bij je geboorte of eigenlijk al daarvoor. Het is jouw levensverhaal dat maakt waar je nu staat. Mede door de keuzes die je gemaakt hebt tot nu toe. Vaak niet eens zo bewust: ‘Dat ging bij ons thuis gewoon zo’ of ‘daar heb ik nooit over nagedacht, ik deed het gewoon’, zijn zinnen die ik regelmatig hoor en die ik zelf ook herken. Kijk eens achterom naar de mooie en minder mooie dingen die zijn gepasseerd in je leven. Allemaal schakels die jouw verhaal maken. En achter dat verhaal schuilt een mens. Je bent immers niet je verhaal. Een mooie vraag is dan ook: wie ben je zonder je verhaal? Dat heb ik mogen ervaren en daar schreef ik dit blog over.

Mensen komen bij mij met een deel van hun verhaal. Meestal niet het meest positieve deel. Het is hetgeen wat hen op dat moment bezig houdt. Een stukje uit het hele verhaal dat schuurt en zorgt voor stagnatie. Dit vertaalt zich dan bijvoorbeeld in:
– weinig energie hebben
– niet begrepen voelen
– onrust of onvrede
– verdrietige of juist boze gevoelens

Het interessante hieraan is dat het probleem waar je mee komt niet het hoofdprobleem is, maar de druppel die de emmer doet overlopen. Het werkelijke probleem is onderliggend en vaak onbewust. We moeten daarvoor meestal een eind terug in het levensverhaal.
Om de kern van waar het probleem is ontstaan naar boven weten te krijgen, vind ik het mooiste aan mijn vak. Dan ontstaat er inzicht en bewustwording. Ik zie vaak letterlijk de opluchting in het lijf waardoor het lijf kan ontspannen.

Wat we willen bereiken met de sessies, is dat je je verhaal verder kan laten ontvouwen op de manier zoals het bij je past als mens, intrinsiek. Het bijvoorbeeld niet afhankelijk (meer) hoeven zijn van de mening van anderen of je daar in ieder geval zo weinig mogelijk door laat beïnvloeden, maakt je stevig. Je eigen pad durven volgen, verrijkt. En daarvoor is nodig dat jouw verhaal klopt voor jou.

Hoe ik ervoor zorg dat we dit kunnen bereiken is door onder andere oordeelloos te luisteren, door te vragen, te spiegelen, waar te nemen, te steunen en liefdevol te confronteren, zodat jij jouw eigen antwoorden kan vinden. Maar het begint met zelf de eerste stap te nemen en bereid te zijn om jouw binnenwereld samen te verkennen. Van mens tot mens waarbij het verhaal een leidraad is.

Heb je vragen n.a.v. dit blog? Mail mij gerust: info@maaikeboersma.nl

Groet,
Maaike Boersma

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *