Quote Marslow
Zet je een stap naar voren of blijf je in de veiligheid

Quote Maslow, Klinisch Psycholoog

600 keer bekeken
Lees tijd: 2 minuten

In any given moment, we have two options: to step forward into growth or to step back into safety‘  -Abraham Maslow

Abraham Maslow was een Amerikaanse klinisch psycholoog (1908-1970). Maslow ziet de mens als een uniek gemotiveerd individu met een brede waaier drijfveren. Om zich als gezonde persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen moeten, volgens Maslow, een aantal fundamentele menselijke behoeften minimaal bevredigd zijn. Al deze fundamentele behoeften zijn aangeboren. De huidige psychologie heeft toch heel wat kritische bedenkingen bij deze theorie, zodat deze vandaag als verouderd beschouwd moet worden. Hoe belangrijk een behoefte is, is vaak afhankelijk van de sociale omstandigheden en ook van de leeftijd van een persoon. Ook zijn er individuele verschillen: seks is niet voor iedereen even belangrijk.

Zijn theorie, die hij in “A Theory of Human Motivation” in de Psychological Review publiceerde (1943) stelde dat elk mens een bepaalde behoeftenopbouw, de zogenaamde piramide van Maslow of behoeftenhiërarchie van Maslow, doorloopt; je voldoet eerst aan je basisbehoeften, voordat je aan meer luxe, minder noodzakelijk behoeften kunt voldoen.
Pas indien je aan alle ontberingsbehoeften voldaan hebt, kun je aan zelfactualisatie gaan doen en ben je psychisch gezond.

De basisbehoeften bestaan uit:

Fysieke basisbehoeften (eten, drinken, ademhaling, kleding, onderdak, beweging en seks)
Bestaanszekerheid (behoefte aan lichamelijke veiligheid)
Sociale behoefte (er bij horen, saamhorigheid, liefde)
Erkenning (zelf-imago, reputatie, eigendunk, zelfrespect)
Zelfactualisatie (zelfverwezenlijking, doen wat je roeping is)
Transcendentale behoeften[buiten het gewone treden, spiritueel]

Vertaling Wikipedia

De quote vraagt je dus na te denken of je je eigen behoeften durf te volgen of dat je liever in de veilige bekende haven blijft dobberen. Beide is natuurlijk goed maar wanneer je voelt dat je eigenlijk niet meer happy bent in je huidige situatie, dan mag je een stap maken richting datgeen waar je gelukkig van wordt. Daarmee bevredig je je eigen behoeften en ontwikkel je je verder als persoon.

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *