Reis door spreekwoordelijk lichaam #6 het hart

We reizen door naar het hart. Dat is toch iets om even bij stil te staan. Al is het de bedoeling dat het hart dat natuurlijk niet doet, stilstaan.
Wat zijn er veel gezegdes, spreekwoorden en uitdrukkingen over het hart te vinden.
Dat klopt natuurlijk ook…;-). Het hart is de motor van ons bestaan. Zonder hart, geen leven. Toen we nog in de heerlijke warme buik van onze moeder zaten, was het kloppend hart het eerste teken van leven voor de buitenwereld. ‘Ik hoor het hartje kloppen’ zei de verloskundige, dat is goed nieuws!’ En nog steeds klopt ons hart tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Elke dag opnieuw. Bijzonder.

Je (her)kent de volgende gezegdes en uitdrukkingen vast wel: Je hart in de keel voelen bonzen, angstig voelen. Dat gevoel is mij niet onbekend. Als ik een presentatie moet geven of voor een groep spreek, dan is mijn hart goed voelbaar in mijn keel. Maar zodra ik klaar ben, valt er een pak van mijn hart en kan ik zeggen dat het achteraf toch weer meeviel. Mijn hart kunnen uitstorten bij iemand is heerlijk om af en toe te doen. Het lucht altijd weer op en geeft ruimte. Je moet van je hart ook geen moordkuil maken, niet je gevoelens opkroppen. Dat kost bakken met energie en je wordt er ook geen leuker mens van voor jezelf en voor de ander. Sterker nog; het veroorzaakt hartenpijn. Misschien heeft iets of iemand je hart gestolen. Dat klinkt raar, iemand die je hart steelt, maar dit gebeurt alleen als iemand of iets echt heel bijzonder voor je is. Iemand raakt je werkelijk in je hart. Pijnlijk is het wanneer je hart gebroken wordt. Zo’n ervaring kan vervelende gevolgen hebben.
Want durf je een volgende keer wel weer je hart open te zetten voor iemand?

Cliënten vertel ik bij een kennismakingsgesprek dat ik als therapeut ‘de ruis’
(= overtuigingen, belemmeringen, patronen, overlevingsmechanismen) tussen het hart en het hoofd weg haal. Hierdoor kun je meer vanuit je hart gaan leven. In deze maatschappij zitten we over het algemeen erg in ons hoofd. Tsja hoe dan?, denk je wellicht? Voor mij is het zo puur mogelijk kunnen leven zodat je je levensvreugde kunt voelen, zin in het leven hebt en kunt genieten van de dingen waar je mee bezig bent en die op je pad komen. Voelen dat het klopt met wie jij ten diepste bent. Belangrijk hierbij is dus ook dat je je eigen grenzen aan kunt geven. Dit houdt in dat je bij een ‘ja’ voelen, ook een ‘ja’ zegt. En bij een ‘nee’ voelen, ook een ‘nee’ zegt. Vaak voelen we een ‘nee’ en zeggen we, om wat voor reden dan ook, ‘ja’ (of andersom). Dan blijf je niet trouw aan jezelf of aan je eigen hart. Meer je hart op de tong hebben dus.

Een hartverwarmende gedachte vind ik als mensen zich wat meer kwetsbaar op zouden durven stellen. Wat milder zouden zijn voor zichzelf en de ander door het hart wat meer te laten spreken. Dat lijkt me een mooi kloppende hartenwens als afsluiting van dit blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *