nieuw blog

Wat een eikel! Hoe ga ik daar nou weer mee om?

894 keer bekeken
Lees tijd: 3 minuten

 

maaike boersma

Laatst liep ik in het prachtige met herfsttinten gekleurde bos en zag een grote eikenboom staan. Stevig geworteld en met een stam van heb ik jou daar. Terwijl ik onder de takken van de eik liep viel er een bruinkleurige eikel vlak voor mijn voeten. Losgelaten door de boom, volgroeid en overbodig. Op de grond lagen nog meer eikels. Deze wijze eikenboom snapt wat loslaten oplevert, bedacht ik mij. Het houdt niet langer dat vast wat geen energie meer geeft en dus nutteloos is voor de boom. Want stel dat alle eikels zouden blijven hangen, dan zou dat ontzettend veel energie kosten om ze te moeten blijven voeden. Dit zou ten koste gaan van de stam en de wortels. En dat zou uiteindelijk betekenen dat de boom uitgeput raakt. Een logisch proces voor de boom om blad en eikels los te laten, want dat levert dus energie en vitaliteit op.

Wij mensen wikken en wegen voordat we loslaten.

 
Wij mensen daarentegen zijn over het algemeen niet zo makkelijk in loslaten. Wij wikken en wegen voordat we los durven laten en vaak laten we nog liever de ‘energievretende eikels’ oftewel ballast aan ons ‘hangen’ totdat we het werkelijk niet meer kunnen dragen. Hoe langer we de takken, bladeren en eikels (dat wat energie kost) laten hangen, hoe groter de druk op onze stam (hoofd, hart, lijf) en hoe meer de vitaliteit afneemt. Futloosheid, weinig energie, somberheid en gevoelens van onrust of zelfs een burn-out tot gevolg. Dit komt omdat we vooral bezig zijn met het energie geven aan de eikels* die eigenlijk meer energie kosten dan dat ze opleveren. Terwijl onze stam en wortels (hoofd, hart, lijf) de energie hard nodig hebben om goed te kunnen functioneren, te kunnen groeien en ontwikkelen op de manier die zo dicht mogelijk ligt bij de kernwaardes van desbetreffende stam (per persoon verschillend, er zijn natuurlijk ook niet alleen maar eikenbomen). Dat geeft namelijk levensenergie.

Hoeveel overtollige eikels hangen aan jouw boom?

 
Heb je het idee dat er aan jouw boom overtollige eikels hangen, dan kun je bij jezelf eens nagaan welke dat zijn.
*Eikels bijvoorbeeld in de zin van:
– Werk of werkzaamheden (levert het werk dat je doet je energie op of kost het je energie en waarom?)
– Hobby’s/ sporten (doe je dit nog steeds met plezier en waarom?)
– Mensen om je heen (wie van de mensen geven jou energie en wie kost je energie en waarom?)
– Balans tussen werk en privé (heb je hier voldoende balans in of ben je alleen maar aan het rennen en vliegen tussen deze twee en waarom?)
– Keuzes durven maken (maak je geen keuze, dan blijf je in het midden van de keuze staan en dat is een grote eikel, die kost heel veel energie) En waarom durf je geen keuze te maken?
– Negatieve gedachten/ piekeren (laat je jezelf onderuit halen door jouw eigen gedachten? En waarom?)                                                                                               
– Social Media (wil je wel alles volgen, wat levert het je op en waarom?)
– Het vele moeten (wat moet je allemaal van jezelf en waarom?)
– Het vaak ja zeggen tegen de buitenwereld, terwijl je een nee voelt van binnen en waarom?
– Et cetera

Waarom- vragen zorgen voor verdieping

 
Je weet dan welke ‘eikels’ jouw energiegevers en energielekken zijn. De “waarom”-vraag zorgt voor verdieping. Als je merkt dat de ‘eikel’ je geen energie meer oplevert is het raadzaam om er afstand van te nemen of er minder energie aan te besteden.

Hierdoor creëer je rust, ruimte en tijd in je leven. En dat levert jouw stam stevigheid, vitaliteit en plezier op!

 

Maaike Boersma – Therapeut | Bewustmaker

Ps: Ook maandelijks een blog over bewustwording in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.

maaike boersma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *